Vad som är bästa för dig beror på många faktorer. Därför är ett generellt råd: ta professionell hjälp om du känner dig osäker, men se samtidigt till att lära dig mer. Ju mer du kan om skog, desto bättre blir ditt förhandlingsläge. Aktörerna på virkesmarknaden är generellt mycket generösa med sitt kunnande.

Tips inför när du ska avverka
 

  1. Håll koll på virkesmarknaden. Vart är priserna på väg? Ska jag vänta ett år eller agera snabbt? Prata gärna med oss på banken om förutsättningarna. Ju mer du lär dig om marknaden, desto bättre blir din förhandlingsposition.

  2. Fokusera på det viktigaste. Utgå från målet du har för ditt skogsägande. Är det hög avkastning kronor och ören som gäller? Är det viktigt att processen går snabbt?

  3. Ta in offerter från flera. Konkurrensutsätt dem du gör affärer med. För många är en långvarig relation en viktig faktor, men låt inte det bli ett hinder för en ordentlig diskussion om pris och andra villkor.

  4. Ta referenser på dem du skriver avtal med. Hör med grannar, bekanta och branschkollegor. Vad har de för erfarenheter? Vilka kör maskinerna? Hur snabbt och bra fixar de sönderkörda vägar? Se till att du gör affären med dem som kan lösa uppdraget på ett sätt som passar dig.

  5. Var delaktig. Ställ frågor, var med i skogen och så aktiv du kan under genomförandet. Det är bra sätt att skaffa dig kunskap och förståelse för hur jobbet går till. Då blir det ännu bättre nästa gång.

  6. Följ upp och utvärdera. Mätbesked och avräkningar är ofta rätt svårbegripliga. Sätt dig med din virkesköpare när allt är klart och utvärdera affären. Du kommer att lära dig massor.

  7. Ha roligt! Skog är en fantastisk tillgång och ju mer du kan om skogsbruk, marknaden och utvecklingen, desto roligare blir det att vara skogsägare.

Har du frågor om att äga och investera i skog? Hör av dig till en av våra specialister. 
Hitta din specialist