Hoppa till textinnehållet

Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin upp till beloppet 1.050.000 kronor.

Så mycket pengar kan det bli när du sparar i fonder

Om du månadssparar 500 kronor på konto har du efter 18 år 108 000 kronor.


Om du istället månadssparar 500 kronor i fonder och den årliga avkastningen är 6 %, då har du efter 18 år närmare 200 000 kronor.


Nedan, i vår sparkalkylator, kan du testa själv hur mycket ditt sparande kan växa.

Graf som visar avkastningen i fonder och på konto

Detta är ingen prognos eller garanti, bara ett illustrativt exempel på hur ditt månadssparande kan utvecklas över tid. Exemplet inkluderar ränta-på-ränta-effekten, som betyder att du tjänar pengar både på ditt ursprungliga sparande och på avkastningen. Vi har inte tagit hänsyn till skatter, avgifter, valutaförändringar eller inflation i beräkningen.

Räkna på ditt sparande i fonder

Börja månadsspara i fonder – så gör du

 1. Bestäm hur mycket du ska månadsspara

  Det bästa sparandet är det som blir av. Det enklaste är att starta ett automatiskt månadssparande. Du väljer en summa att spara, sedan köps fonderna du har valt automatiskt varje månad.

 2. Öppna ett konto

  För att månadsspara i fonder behöver du ett konto att spara på. De flesta väljer att spara på ett Investeringssparkonto, ISK. Du betalar en låg årlig skatt istället för att betala skatt när fonderna säljs.

 3. Välj en fond som passar dig

  Du kan spara i räntefonder, aktiefonder eller en blandning. I räntefonder går värdet varken upp eller ner särskilt mycket- risken är lägre. I aktiefonder kan värdet pendla ganska mycket, upp eller ner - risken är högre. Låter det svårt? Vi kan ge förslag på fonder att spara i.
  Vilken risk passar mig och mitt sparande?

 4. Klart!

  Mer än så behöver du inte göra. Om du vill kan du när som helst ändra ditt månadssparande - öka eller minska summan du sparar eller avsluta sparandet. Självklart kan du även sälja fonderna, det tar då några dagar innan försäljningen går igenom.

ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin för pengar på kontot upp till 1.050.000 kronor. Fonder och aktier omfattas av investerarskydd för värdepapper.

Frågor och svar om att månadsspara i fonder

Informationen på denna sida är framställd av Swedbank för allmän distribution. Sidan är framställd i informationssyfte och innehåller allmän information om produkterbjudanden från Swedbank och Sparbankerna och ska betraktas som marknadsföring. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt. Swedbank påminner om att investeringar på kapitalmarknaden är förenade med ekonomiska risker och du ansvarar själv för dessa risker.