Våra tjänster

Bröllopsplaner? Så fixar ni kostnaderna!

Att planera bröllop är underbart – men för de flesta är det en utmaning att hålla kostnaderna på lagom nivå. Här är tipsen som hjälper er att hålla budget och ändå få precis det bröllop ni vill ha.

Ett manligt par som går ner på gatan tillsammans, pratar och ler mot varandra

Sätt en ekonomisk ram runt bröllopet 

Planering, planering, planering, det är nyckelordet för ett lyckat bröllop. Oavsett om ni drömmer om en hejdundrande fest på ett slott eller en romantisk ceremoni i en lada så gäller det att hålla koll på kostnaderna. Som första steg är det bra att hitta en balans mellan drömmar och verklighet, det vill säga att sätta en realistisk ram för vad kalaset får kosta.

– Resonera ärligt och öppet kring vad ni tycker är en rimlig kostnad för bröllopet. Titta på hur mycket pengar ni får in varje månad och hur mycket ni har möjlighet spara. Kanske finns det vissa utgifter ni kan dra ner på för att kunna spara lite extra, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Att ta ett lån för att finansiera bröllopet är ingen bra idé.

– Att ta ett privatlån avråder jag från. Tumregeln är att om man inte har råd att spara ihop till något innan har man inte råd att betala för det efteråt heller, säger Madelén.

Lägg en budget och börja prioritera

När ni har de ekonomiska ramarna är det dags att sätta en budget. Var noggranna och lista även de minsta detaljerna. När ni har en budget är det lättare att skapa en prioriteringslista; vad vill ni lägga mer pengar på och var kan ni tänka er billigare alternativ.

– Fundera också på hur många ni vill bjuda. Vill ni ha en lyxigare tillställning, men ändå klara budget, är det kanske bättre att satsa på något färre gäster, säger Madelén.

Skriv kärleksfulla avtal innan

Innan bröllopet är det också bra att kontakta juridiska rådgivare, för att gå igenom ekonomi och tillgångar och skriva eventuella avtal som behövs. Särskilt viktigt är det om det finns särkullsbarn med i bilden eftersom det, om inget annat skrivs, är de som ärver sin förälder och inte make/maka.

– När man gifter sig blir alla tillgångar gemensamma och kanske finns det vissa delar som man vid en eventuell skilsmässa vill behålla inom släkten. Då kan det vara klokt att skriva äktenskapsförord. Det kan kännas tråkigt att göra det här i en tid när allt handlar om kärlek, men det är bättre att göra det nu så är det gjort, säger Madelén.

3 snabba om äktenskapsförord

  1. Giftorätt

    Vid en skilsmässa har makarna rätt till hälften av alla gemensamma tillgångar, även det som var och en ägde innan giftermålet. Det kallas giftorätt. Om man vill att vissa tillgångar ska hållas utanför en bodelning, som görs vid skilsmässa, är det därför bra att skriva ett äktenskapsförord. I ett sådant kan man avtala om att till exempel den ena partens släktgård eller andra enskilda tillgångar ska hållas utanför en bodelning. 

  2. Går att skrivas innan eller efter bröllopet

    Ett äktenskapsförord kan man med fördel skriva innan äktenskapet ingås, men det går även att skriva ett efter, eller ändra ett redan skrivet.

     

  3. Skrivs under av båda partner och registreras

    Ett äktenskapsförord skrivs under av båda parter och registreras hos skatteverket för att det ska vara giltigt.

Vill du ha hjälp med juridiken?

Skriv samboavtal, äktenskapsförord, testamente och andra avtal. Välj om du vill skriva avtalen själv eller boka tid med en jurist.

Andra läste också

  • Så undviker ni onödiga gräl om pengar

    Nästan alla som bor tillsammans med sin partner har en gemensam ekonomi på något sätt, men det är inte alltid lätt att komma överens. Så här undviker ni onödiga gräl.

    Hitta ekonomisk harmoni i er relation
  • Gift eller sambo? Så får du ekonomisk trygghet!

    Som gift har du rätt till hälften av era gemensamma tillgångar vid en bodelning. För sambor gäller andra regler. Men det går att skapa ekonomisk trygghet i alla samlevnadsformer – genom aktiva val.

    Juridisk skillnad mellan gifta och sambor
  • Äktenskapsförord

    Ska du och din partner gifta er? Att tänka på att göra slut när man precis ska gifta sig kan kännas konstigt. Men om ni skriver ett äktenskapsförord redan nu så bestämmer ni själva hur ni vill ha det och det blir tydligt om ni skulle skilja er senare.

    Äktenskapsförord